X
Odoslať
TYPY PALIET

Paleta je veľmi dôležitou súčasťou prepráv v cestnej nákladnej doprave. Bola vytvorená pre jednoduchšiu manipuláciu s tovarom rôzneho druhu. Vznikla počas druhej svetovej vojny. Najdôležitejšími parametrami palety sú jej rozmery a možnosti jej manipulácie. Najčastejšie sa vyrábajú z dreva, plastu a kovu. Výrobe paliet z dreva sa venujeme aj my. Radi Vám vyrobíme aj atypické rozmery za prijateľné ceny. Poznáte najbežnejšie typy paliet?

EUR-EPAL PALETA

Táto paleta je najbežnejšie používaná v Európe (okrej Veľkej Británie). Je známa pod názvom Euro paleta, je otvorená zo všetkých štyroch strán a vďaka tomu je s ňou dobrá manipulácia s rôznymi druhmi vysokozdvižných vozíkov. Má rozmery 1200x800x144 mm a váži 20 - 25kg. Paleta musí obsahovať presne 78 klincov určitého typu, ktoré sú pribité predpísaným spôsobom. Vyrába sa len zo suchého dreva, aby neplesnivela. To znamená, že jej výroba nie je taká rýchla akoby sa na prvý pohľad zdalo. U nás sušíme drevo v našej sušičke tak, aby bolo v čo najlepšom stave pre jeho ďalšie spracovanie. Táto paleta musí mať logá EUR, EPAL, kód výrobcu s podpisom overovateľa a logo železničnej spoločnosti, ktorá ho garantuje. EUR paleta môže mať aj iné rozmery. Táto, ktorú sme si predstavili má štandardné rozmery a je najpoužívanejšia.

CHEP PALETA

Tento typ palety je používaný hlavne vo Veľkej Británii. Nazýva sa aj ako „modrá paleta“. Vrchná doska je zo všetkých strán opatrená lištami. Manipulácia s paletou je možná z každej strany cez spodné lišty. Je dobre manipulovateľná pre veľkú väčšinu vozíkov.

TRÁMOVÁ PALETA

Je známa aj ako uzavretá paleta. Prístup pre manipuláciu s touto paletou je len z dvoch strán. Manipulácia je možná s väčšinou vozíkov, nemožno však použiť stohovací vozík s vidlicami na podporných ramenách. Bežne sa používa v Afrike a Ázii.

STRINGER PALETA

Používa sa aj názov maloobchodná paleta. K vrchnej doske sú pripevnené bočné rámy s výrezmi pre vidlice. Prístup je možný zo všetkých 4 strán. Pre horizontálnu manipuláciu možno použiť ručné aj elektrické vozíky s podpornými ramenami. Tento typ palety je bežný pre Severnú Ameriku, Afriku a Áziu.

JEDNORAZOVÉ PALETY

Na trhu je aj sortiment paliet na jednorazové použitie. Sú vyrábané podľa ISO normy a tiež aj podľa požadovaných rozmerov zákazníka. Tieto palety sa často vyrábajú z odpadového materiálu, ktorý tak získa využitie a dobre poslúži. Vyrábajú sa z dreva a plastu. Ako ste si mohli pri jednotlivých typoch všimnúť, rôzne kontinenty používajú rôzne druhy paliet. Medzinárodný štandard pre palety neexistuje. Dokonca štandardy paliet sa líšia aj štát od štátu. Typov paliet je veľmi veľa. Radi Vám vyrobíme palety, ktoré budú prispôsobené pre Vaše tovary a vysokozdvižné vozíky. Sme špecialisti na výrobu obalov z dreva a preglejky na mieru, taktiež aj predajcami štandardných obalových materiálov. Radi Vám zabezpečíme aj ďalší potrebný materiál – rôzne fólie, viazacie pásky, ochranné a výplňové materiály. Cenovú ponuku Vám radi vypracujeme podľa Vašich potrieb.